Thursday, August 2, 2012

Правилото на 72

Искам да споделя интересен и лесен трик, с който можеш да изчислиш каква лихва трябва да печелиш, за да удвоиш парите си за определен брой години. Ето как: Просто раздели числото 72 на броя години, за който искаш да удвоиш парите си. Резултатът ще бъде желаната лихва.

Например, да кажем, че искаш да удвоите парите си за 10 години. Каква лихва трябва да печелиш? Раздели 72 на 10. Трябва да печелиш лихва от 7.2%, за да удвоиш парите си за 10 години. Ами ако искаш да удвоиш парите си за 5 години? 72 делено на 5 е 14.4. Трябва да печелиш годишна лихва от 14.4%, за да удвоиш парите си за 5 години.

Правилото на 72 може да се ползва и наопаки: За да изчислиш кога ще се удвоят парите ти, просто раздели 72 на лихвата. Например, да кажем, че имаш страшно успешни инвестиции и печелиш по 20% годишна лихва. Колко време трябва да ти работи късмета, за да удвоиш парите си? Раздели 72 на 20. Парите ти ще се удвоят само за 3.6 години.

Доста интересно и лесно, нали?

А сега за бонус версията на правилото на 72. Можеш да ползваш правилото на 72, за да изчислиш след колко време покупателната стойност на парите ти ще бъде двойно по-малка заради инфлацията. Просто раздели 72 на инфлацията. Например, ако годишната инфлация е 3%, ще отнеме 24 години (защото 72 / 3 = 24) на парите под матрака ти да загубят половината от стойността си. А ако инфлацията е 6%, тогава ще отнеме само 12 години преди да може да си купиш двойно по-малко.

През 2011, годишната инфлация в България беше 4%, измерена по индекса на потребителските цени. При такава инфлация, ще отнеме само 18 години на парите ти да загубят половината от стойността си.

Изводът от това правило е: Не пази парите си под матрака и не ги закопавай в градината! Търси как да инвестираш парите си по начин, който ще ти носи лихва по-голяма от инфлацията. Инфлацията е враг номер едно на изграждането на лично богатсво. Инфлацията тихо, но сигурно еродира стойността на парите ти.

И така, желая ти големи печалби, които надбягват инфлацията с километри!

Wednesday, March 24, 2010

Превърни инвестирането в навик

Следвай тези лесни стъпки за да превърнеш инвестирането в навик от ежедневието. За да постигнеш спестовните си цели, трябва да включиш инвестирането в бюджета си и във финансовите си планове. Ето няколко лесни начина:

Осредни цената на акциите, които купуваш, като инвестираш фиксирана сума редовно. Това е най-сигурният начин да изгладиш скоковете и сривовете в стоковия пазар. Можеш да инвестираш 25 лева всеки месец, 50 лева всеки 2 седмици, или 500 лева всеки месец -- зависи от твоя бюджет. Фиксираният брой левове автоматично ще ти купува повече акции, когато те са евтини, и по-малко, когато те са скъпи. Като резултат, средната цена на твоите акции ще бъде по-ниска от средната цена на тези акции за периода, в които си ги купувала.
Тази схема за осреднени разходи няма да ти донесе печалби самостоятелно. Но като инвестираш редовно и се придържаш към плана си, е почти сигурно, че ще преминеш през скоковете и кризите в пазара по-успешно от инвеститорите, които се опитват да купуват акциите евтини и да ги продават скъпи. Ако историята е показала едно нещо за пазара, то е, че е почти невъзможно да предскажеш цената на акции с точност за дълго време; много малко инвеститори са били успешни с такава стратегия.

Влагай парите си във взаимни фондове без такси -- или с ниски такси -- за покупки. Ако не трябва да плащаш всеки път, когато купуваш акции, тогава можеш да инвестираш малка (или голяма) сума на по-чести интервали, дори и сумата ти да купува нецяла бройка акции. Много взаимни фондове предлагат услуга да теглят пари от банковата ти сметка директно, на определени интервали.

Финансовият ти план трябва да бъде гъвкав. Ще има моменти, в които ще трябва да променяш стратегията си. Например, пенсионирането е време, когато трябва да намалиш инвестициите си в по-рискови акции и да се пренасочиш към инвестиции с по-стабилна стойност. Недей да правиш драстични промени и не се опитвай да предвидиш най-благосклонното време на пазара за промени. Можеш да промениш инвестициите си постепенно, като пренасочиш какво купуваш с нови пари, дивиденти и пари от лихви.

Бъди реалист в очакванията си за печалби от инвестиции. Лесно е да изградиш нереалистични очаквания за инвестициите си като се фокусираш върху добрите моменти на пазара -- например стоковия пазар в Щатите от 90-те или пазара на имитоте и земя от 70-те. Реалистично е да очакваш около 8% до 10% осреднен растеж на инвестициите си. Това включва дивиденти, лихви и растежа на цените на акциите ти. Някои години печалбите ти ще бъдат по-големи, а други години по-малки.

Wednesday, January 13, 2010

Какво е схема на Понзи?

Фонзи е готиният герой от телевизионния сериял Весели дни! А Понзи -- той е съвсем не-готиният човек от 1920-те години, който измъкна милиони от инвеститори чрез незаконните си бизнес модели. Чарълз Понзи не е първият човек, измислил как да краде по този схема, но той наистина е станал известен с нея. Купувал е купони за отговор по международна поща с намаление, а след това ги разменял за пощенски марки в САЩ на по-висока цена. Понзи е обещавал на инвеститорите си невероятни печалби, които, според думите му, е трябвало да идват от законния му бизнес. Разбира се, печалбите не са идвали от законния бизнес!

Сигурна съм, че си чувала за една от последните и най-големи Понзи схеми в историята -- изиграна от Бернард Мадов! Да, това е човекът, който измъкна над 50 милиона долара от инвеститорите си -- или по-точно може би, от жертвите си! "Схема на Понзи" сега е термин, който се използва за всяка незаконна операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Незаконната част идва от това, че печалбите не идват от легитимни инвестиции. Високите печалби се плащат на стари инвеститори от пари, които идват от нови инвеститори. Обещанията на високи печалби стават възможни само чрез нови пари.

Тази къща от карти се държи права само до тогава, когато има постоянен поток от нови инвеститори, влагащи нови пари. Схемите на Понзи рано или късно се разпадат под собствената си тежест, когато те станат толкова големи, че размерът на новите инвестиции не може да покрие обещаните големи печалби към многобройните стари инвеститори. Също така, колкото повече стават инвеститорите, толкова по-голям е шансът, че някой ще уведоми властите.

Как да разпознаем схема на Понзи?

Схемите на Понзи се появяват в най-различни вариянти и това ги прави трудни за разпознаване, дори и от най-умелите инвеститори. Виж само колко много време отне на властите да разберат какво прави Мадов и колко много големи ивеститори успя да излъже той! Мадов рекламраше инвестиционната си стратегия като прекалено трудна за разбиране от повечето хора. Сега знаем, че истинската му стратегия е била просто да експлоатира социялната си мрежа от богати приятели. Хората се връзват на тези схеми заради обещанията за големи печалби -- толкова големи, че те замъгляват ума и на най-разумните инвеститори. Но финансовата криза от 2008 прецака и схемата на Мадов, когато инвеститорите започнаха да изтеглят парите си -- пари, които Мадов нямаше от къде да върне.

Опаснии знаци за схема на Понзи
Ето няколко опасни сигнала, които могат да означават, че една инвестиционна възможност е може би поредната схема на Понзи:

1. Обещания за невероятни високи или постоянни печалби. Това е почи невъзможно за легитимните инвестиции, чиято стойност се променя с промените на пазара. Мадов е плащал печалби от 10%-12% на година. Това не е безумно високо, но е нереално да се постигнат такива високи резултати постоянно през десетилетията на добри и лоши пазари.
2. Един централен човек, който има супер тайна формула за успех. Всяка инвестиция, която зависи от един единствен експерт е подозрителна.
3. Инвестиционната стратегия се крие в тайна. Няма нищо по-важно от това, да знаеш какво става с парите ти. Как иначе ще реагираш на промени в пазара?
4. Намирането на нови инвеститори е много спешно. Някои легитимни финансови институции също използват агресивни тактики по телефона или лично, за да продадат повече акции или други инвестиции. Но повечето легитимни институции имат повече класа. Бъди особено внимателна с покани, които получаваш по email или намираш в интернет -- и дори неща по пощата, за които не помниш да си поръчвала информация.
5. Инвестицията се продава главно на религиозни групи или малцинства. Мошенниците са мошенници, защото се опитват да купят доверието ти. Те си мислят, че ще им е по-лесно да излъжат хора без големи понания във финансите и хора, които не задават много въпроси.


Направи проучване преди да инвестираш

Всичко, което звучи прекалено хубаво, за да е истина... знаеш как свършва тази поговорка. Всяка инвестиция носи определен риск -- особено тези, които обещават високи печалби. Но винаги е добра идея, да провериш информацията си вниматлено преди да инвестираш парите си. Сравни обещаните печалби с това как се движи пазарът в момента. И бъди сигурна, че разбираш бизнес модела на компанията и нейните продукти преди да инвестираш. Най-добрата ти защита срещу схемите на Понзи е да бъдеш образован и информиран инвеститор!

Wednesday, September 23, 2009

4 финансови съвета за току-що завършилите

Случвало ли ти се е да се сетиш за отминали времена и да си помислиш, "Ех, да можеше тогава да знам това, което знам сега?" Много ще се радвам, ако този блог помогне поне на един човек да тръгне по правилния финансов път възможно най-рано. Има ли уроци, които ми се иска да бях научила по-рано вместо по-късно, когато се отнася до личните ми финанси? О, и още как! Ето четири съвета, които ще помогнат на всеки да избърза с една крачка към по-розово финансово бъдеще!

Съвет #1 Изгради фонд за извънредни ситуации
Най-простото и важно правило на личните финанси е да бъдеш подготвена за неизвестното. А в днешната турбулентна икономика има много неизвестни! Така че, независимо от това колко започваш да печелиш, съвет номер едно е, възможно най-бързо да си изградиш фонд за извънредни ситуации. Мисли за извънредния фонд като за инвестиция в себе си. Той ще ти помогне да запазиш самообладание в лицето на потенциално кризисни ситуации: счупена кола, неочаквана медицинска сметка или съкращение. Когато започнеш да събираш извънредния си фонд, бъди дисциплинирана с него. Никога не вади пари освен, ако не става въпрос за истинска -- нека повторя, истинска -- криза.
Препоръчвам да започнеш да спестяваш между 5% и 10% от доходите си за извънреден фонд. Пази го на сигурно и лесно достъпно място, като спестовна сметка в застрахована банка. Добре е да имаш достатъчно във фонда за да покриеш разходите си за поне 3 до 6 месеца. Добрата новина е, че е много банки предлагат по-високи лихвени проценти за влогове от по-големи суми. Така че, когато спестиш повече пари, ще имаш повече опции за това, къде да ги държиш за по-голяма лихва.

Съвет #2 Започни да събираш за пенсия
Съвет #2 също се отнася за спестявания -- но този път парите са за дългосрочното бъдеще. Да, позна правилно -- следващият ми съвет е да започнеш да спестяваш за пенсия. Това трябва да бъде следващият ти приоритет, след като събереш фонд за инвънредни случаи. Може би си мислиш, "Хей, още дори не сам намерила идеалната си работа, защо да започвам да мисля какво ще ми се случи след 40 години?" Отговорът на този въпрос лежи в силата на сложната лихва. Колкото по-рано започнеш да спестяваш, толкова по-малко ще трябва да спестиш като цяло. Това е така, защото магията на сложната лихва ти позволява да печелиш лихва върху парите вече спечелени от лихва. Повече за сложната лихва можеш да прочетеш тук.

Съвет #3 Намали ненужните разходи
Съвет #3 идва от сърцето, защото можех да правя много повече от това в началото на кариерата си -- а и сега! Намали ненужните разходи! Много хора, които току що завършват училище и започват да печелят собствени пари за първи път, почват да харчат като луди! Много е лесно да се втурнеш в навици на прекомерно и ненужно харчене -- то носи много радост, но и дългосрочен дълг. Ежедневните задължения на новата работа могат да те оставят с чувството, "Аз работя толкова много! Заслужавам този луксозен апартамент или това ново лъскаво нещо!" С риска да звуча като един от онези назидателни професори, от които точно си се отървала, поговорката "всяка спестена стотинка е спечелена стотинка", е истина! Всъщност, истината е, че можеш да превърнеш всяка спестена стотинка в много повече, ако я инвестираш разумно!

Съвет #4 Изхвърли кредитните карти
Този съвет е подобен на предишния: изхвърли кредитните карти! Изхвърли ги, защото те са нещото, което прави ненужното харчене толкова лесно! Ако плащаме в брой за всяко нещо, което купуваме, тогава е много по-лесно да следим колко харчим и тогава харчим по-разумно и по-малко! Не позволявай на факта, че можеш да си извадиш повече кредитни карти, да те превърне в човек, който злоупотребява с тях и купува неща, които не може да си позволи!
Добра идея е да имаш прибрана кредитна карта като част от плана ти да се справиш с извънредни ситуации. Тя може да ти помогне, ако се окажеш в ситуация, когато ти трябват повече пари, от колкото си спестила, или те ти трябват на секундата и не можеш да отидеш до банката. Също тока, ако си наистина дисциплинирана и плащаш цялата сума, която дължиш всеки месец, тогава кредитните карти могат да бъдат полезен инструмент с много награди. Но ако не плащаш цялата сума всеки месец, тогава бонусните точки и наградите, които можеш да спечелиш, ще ти струват много скъпо в лихви и глоби.
Помни, че ако в банковата ти сметка няма достатъчно пари, за да платиш за нещо в брой или с дебитна карта, тогава не можеш да си позволиш да го купиш и с кредитна карта! Може да звучи забавно да отидеш да лудо пазаруване по луксозни магазини -- но махмурлука от дълговете ще бъде прекалено болезнен и дълъг!

Friday, July 31, 2009

Стресът и финансовата криза

Според това не-научно проучване, 7 от всеки 10 човека е "много стресиран" за парите си, а само 1 от 10 не се притеснява за финансите си -- и пропорцията а хората, които са стресирани се увеличава непрекъснато! Дори в добри времена парите са чест причинител на стрес и проблеми в брака, а в сегашната сериозна икономическа криза, хората се притесняват допълнително да не загубят домовете и всичките си спестявания. Ето няколко съвета за това как да се справяш със стреса по време на финансовата криза!

Остани спокойна!
Когато се чувстваме застрашени, тялото ни отговаря с естествени признаци на стрес: ритъмът на сърцето се ускорява, произвеждат се стресови хормони като кортизол, тялото получава бърз импулс от енергия, за да може да избяга бързо или да се бие за оцеляване. Тази стратегия е давала добри резултати хиляди години, но вече не е много практична в модерния живот и съвсем не може да ни помогне във финансовата криза. От кризата не можем да избягаме, а стресът не решава финансовите проблеми, само създава нови проблеми -- здравословни! Ако тялото остане в състояние на стрес за дълго време (хроничен стрес), това може сериозно да увреди здравето. За това е важно да научиш и да практикуваш начини да се справяш със стреса: упражнения за дълбоко дишане (http://www.psichologia.net/forum/viewtopic.php?t=2, http://www.stress-relief-exercises.com/deep-breathing-exercises.html), прогресивната муслулна релаксация (http://www.psichologia.net/forum/viewtopic.php?p=1463, http://webspace.ship.edu/cgboer/musclerelaxation.html). А за тези от нас, които чувстват, че трябва да _правят_ нещо, когато са нервни, една идея е да водят дневник. В девника можеш да записваш емоциите породени от стреса, като начин да ги изразиш, за да можеш да ги забравиш. Завърши всяко въведение с няколко идеи за решения на проблемите, за да утвърдиш чувството ти, че си в контрол на живота си, и да потвърдиш положителното отношение.

Промени перспективата си!
Не винаги сме с контрол на нещата, които ни се случват -- но винаги сме в контрол на начина, по който отвръщаме на тях. Например, ако виждаме трудностите в живота като опасност, то можем да отвърнем с негативност и безпомощност. По-добър вариант е да приемем трудностите като предизвикателства в игра! Ако се само-обвиняваме и си представяме, че нещата никога няма да се подобрят, тогава стресовата ситуация става още по-трудна и непреодолима. От друга страна, ако потърсим нещата, които все още вървят добре и съсредоточим усилията и мислите си в тях, тези лоши времена рано или късно ще си отидат.

Ето няколко конкретни примера, за това как да променим перспективата си по време на финансова криза:
- Ако чувстваш, че финансовите проблеми на твоето семейство за форма на твой личен провал, припомни си, че много, много хора са в същата ситуация. Финансовата криза не е израз на твой личен провал и нещата, които ти вършиш, за да я преудолееш, ще покажат силата ти.
- Ако се притесняваш за това как финансовите проблеми че се отразят на семейството ти, припомни си, че семействата могат да станат по-силни и по-близки, когато те преодоляват предизвикателства заедно. Това преживяване (макар и да не сте си го избрали и не сте го искали) може да сплоти и твоете семейство.
- Ако се притесняваш за несигурността на бъдещето, припомни си, че тези промени също носят и възможностти. Ако се съсредоточиш върху възможностите, може би след няколко години ще имаш дори повече пари -- или повече щастие.

Това са само няколко примера: забележи чувствата си и пренасочи вниманието си към по-положителна светлина, за да намалиш нивото си на стрес. Когато не се чувстваш смазана от притеснения и проблеми, ще вземеш решения, които са по-разумни и по-добри за теб.

Друг похват, който можеш да изполваш, за да промениш перспективата си, е да си починеш от проблемите и по-късно да се върнеш към тях с по-спокойно отношение и нови идеи. Много хора не знаят как да си починат от стресови мисли, особено когато става дума за пари. Те обмислят ли обмислят и са непрекъснато стресирани. Това не решава нищо, главно защото те изморява и прави отношението ти много негативно. Начини за почивка са да правиш повече забавни неща със семейството и приятелите си, съсредоточи се върху хобитата си, или просто гледай повече комедии и забавни неща по телевизията, които да повдигнат духа и настроението ти. Дейности, които са активни и увличат вниманието ти, ще ти дадат възможност да забравиш проблемите поне за малко. Това ще доведе до по-малко стрес и положително отношение!

Планирай бъдещето!
Финансовата криза донесе големи промени и предизвикателства -- но също така може да бъде и важен урок и стъпка към по-стабилни финансови времена и по-здравословно отношение към парите. Например, кризата може да вдъхнови по-пестеливи навици, повече планиране за бъдещето и благодарност за метриалните и нематериалните неща, които имаме. Дори сериозните финансови проблеми -- загубата на дом или банкрута -- могат да бъдат преодоляни! Важно е не само да запазим положително отношение по време на криза, но и да направим план за бъдещето. Когато правим план, трябва да погледнем към всички възможности, които са ни отворени в момента -- и да се посъветваме с колкото е възможно повече умни хора, на които вярваме. Планът може да се отнася за много години, но е важно да знаем как ще преживеем кризата. Така не само ще ни е по-лесно да знаем какво да правим, но също така ще ни даде спокойствие, че ситуацията е под контрол и сме намерили изход.
Можеш да съждадеш ярък имидж на това, което искаш да постигнеш в бъдеще и да се подсещаш за него често -- или можеш да го запишеш и да го препрочиташ. Важното е да имаш положително и здравословно отношение към бъдещето. Същият съвет като този към хората, които вървят по въже, се отнася и за теб: съсредоточи се в целта и не поглеждай на долу!

Monday, June 1, 2009

Време ли е да се върнем на стоковата борса?

2008-ма беше ужасна година за дългосрочните ни инвестиции. Много от инвеститорите вдигнаха ръце, продадоха всичко и сложиха парите си на сигурно място докато бурята отмине. Е, бурята отмина ли вече? Да се готвим ли за слънчевите дни, когато пак ще можем да печелим на стоковата борса?
Няма да спекулирам дали пазарът вече е стигнал дъното, много е рано да се каже. Но мисля, че има добри знаци и точката на обрат е близо. Така че, ако си държала парите си прибрани, сега може да е добър момент да скочиш обратно на стоковата борса и да потърсиш акции на компании с добри бъдещи проспекти.

Кога да се върнем на борсата?
Никой не знае със сигурност на къде ще тръгне пазарът. Проблемът е, че ако инвестираш в дългосрочни активи прекалено рано и пазарът продължи да върви на долу, това означава още загуби. От друга страна, ако чакаш прекалено дълго, може да пропуснеш сериозни възможности за печалби! Преди да решиш каквото и да е, трябва да знаеш, че ще отнеме много време преди пазарът да се възстанови напълно и преди да си върнеш загубените пари. Цените на стоковата борса, като цяло, трябва поне да се удвоят, за да достигнат върховете от октомври месец 2007. Но те ще се възстановят! И ако пропуснеш периода на възстановяване, то може да ти трябват допълнителни години за да възвърнеш парите си.
Най-добрият начин да знаеш кога е правилното време да се върнеш на пазара, е да следиш какво става. Освен ако не плащаш на специалист да управлява портфолиото ти, трябва да следиш какво става с основните индекси на пазара: SOFIX, BG40 и BGT30 на българския пазар; Dow, NASDAQ и S&P 500 на американския пазар. Страници като etrade.com и scottrade.com също имат добра информация в кондензиран формат.

Какво да купуваме?
Никой не отрича, че акциите на пазара в момента са евтини! Фондовата борса като че ли е в след-Коледна разпродажба и акциите на много страхотни компании са с голям надпис "50% намаление". На пример Google: в края на 2007, акциите на тази компания струваха повече от $700, а сега те се продават на около $400. Същото става и с Apple: сегашната цена е около $100, намалена от $200 само преди 16 месеца. Когато търсим в какво да инвестираме, добра идея е да търсим компании с продукти и услуги, чиито търсене ще се запази или увеличи в бъдеще. Успехът на тези компании ще ти даде част от пазара, която ще се разраства и ще просперира.


Обърнете внимание на индексовите фондове
Винаги ще има добри възможностти за инвеститорите, които искат и могат да проучват нови и непознати компании с голям потенциал. Но ако нямаш време или желание да проучваш пазара, тогава фондовете, които следят инкекси, може да са най-доброто решение за теб. Говорихме подробно за тези фондове в няколко предишни статии. Моята любима стратегия за инвестиции в индексови фондове е да реша каква сума да инвестирам месечно и, на 3-то число всеки месец да купувам акции във фонда за тази сума. Така не трябва да прекарвам време да следя пазара: ако цените на акциите за паднали, моята сума ми купува повече акции; ако цените са се качили, сумата ми купува по-малко. Това не означава, че съм купила акциите на най-добрата възможна цена, но гарантира, че не сам пропуснала добрите моменти да купя евтини акции.


Какво да продадем?
Ако още не си съвсем сигурна дали е време да започнеш да купуваш акции, помисли какво можеш да продадеш! От време на време, пазарът подскача (както се случи в края на март) и това е перфектното време да се отървем от губещи инвестиции без да ги продаваме на пълна загуба. Ако имаш акции в компании, за които не вярваш, че има шанс те да се възстановят в дългосрочен план, защо да не вложиш парите си на по-добри места? Преорганизирай портфолиото си и вложи парите си на разумни места, дори и това да означава да продадете нещо на загуба. Наистина има смисъл да подобриш качеството на инвестициите си, за да намалиш риска от бъдещи загуби. Вярвай ми, след 5 или 10 години, ще си щастлива, че си се отървала от наистина ужасните си инвестиции.


Да инвестираме ли?
Преди да решиш да направиш нова инвестиция - независимо дали е в акции на Johnson & Johnson или в новия домашен бизнес на гладния съсед, бъди сигурна, че си в състояние да инвестираш! Имам предвит, как ще отговориш на следния въпрос: Имаш ли достатъчно пари за неочаквани разходи; сума, от която ще покрие разходите на семейството за 6 месеца? Ако отговорът е не, тогава продължавай да спестяваш! Само ако отговорът е да и имаш достатъчно резерви в кеш, тогава сте в добра позиция да вложиш пари в рискови инвестиции.

Saturday, May 2, 2009

Инвестиционни стратегии

В тази статия ще говорим за различни инвестиционни стратегии, които могат да ти помогнат да подбереш успешно портфолио. Статията е главно за нови инвеститори, които още учат за основните стратегии, но може да бъде добър преговор и за по-опитните.

Пасивно и активно инвестиране
Има две основни училища в теорията на инвестирането, пасивни стратегии и активни стратегии. Инвеститорите от пасивната страна обикновено вярват, че е най-добре да закупят добри инвестиции и да ги държат дългосрочно. Идеята е, че по-малко транзакции -- покупки и продажби -- означават по-малко разходи. Също така, дългосрочните инвестиции са по-устойчиви на нестабилността на пазара.

Активната инвестиционна стратегия, от друга страна, има за цел да донесе максимална печалба независимо от разходите по покупки и продажби. Активните инвеститори вярват, че могат да спечелят повече пари като следят за добри моменти на пазара. Това означава да купуват акции, когато са евтини, и да ги продават, когато са скъпи, в по-краткосрочен план. Активните инвеститори следят пазара внимателно и взимат решения на основата на последните новини или от повтарящи се цикли в цените на някои акции.

Нито едната от двете стратегии не е принципно по-добра от другата -- коя стратегия е по-добра за теб лично зависи от знанията ти, инвестиционния ти опит и толерантостта ти към риска.

Мечи пазар...
При сегашните инкономически условия, да запазим или да създадем финансов комфорт е по-трудно за всички, независимо от инвестиционната стратегия. Ще трябва да вложим повече труд в портфолиото си от когато и да е било! По време на бичи пазар, когато пазарът върви на горе, средностатистическият инвеститор може да си позволи да бъде леко небрежен с порфолиото си, защото общо взето цените на всички акции се покачват. Приливът повдига всички лодки!

Добрите стари времена за инвеститорите ще се върнат! Но за сега, много инвеститори избират да са по-взискателни и по-внимателни с решенията си. Мечият пазар ни кара да гледаме през лупа къде да инвестираме.

За съжаление, никой не може да погледне в бъдещето и да ти каже, инвестирай в тази компания сега, ще спечелиш много пари! Трудната -- и интересната -- част на инвестирането е това, че никога не си абсолютно права или абсолютно неправа. Но въпреки това, има три стратегии в инвестирането, които могат да ти помогнат по правия път. Трите стратегии са, да инвестираш за разтеж, за стройност или за доходи.

Инвестиране за разтеж
Инвестирането за разтеж е най-популярната стратегия по време на добрите периоди във финансовия пазар. В добрите времена, много компании имат възможността да развиват бизнеса си. Да инвестираш за разтеж означава да купиш акции в млада компания, когато вярваш, че тази компания има потенциал да спечели голяма част от пазара. Това са звездите на бъдещето... като Google преди повечето от нас да знаеха какво е търсачка. Тези компании имат добър и успешен продукт, но са все още малки и се мъчат да завземат забележителна част от пазара. Идеята е да купиш акции преди компанията да се превърне в хит. Така ще спечелиш много пари, когато цените на акциите хвръкнат на горе!
По време на мечи пазар, инвестирането за разтеж е по-трудно. Повечето компании не могат да растът, когато едва се борят да оцелеят. Ето един съвет как да инвестираш за разтеж при лош икономически климат: избери обещаващи компании от сектор, който расте. На пример, в момента биотехнологиите са сектор, който поддържа стабилен разтеж.

Инвестиране за стойност
Инвестирането за стойност е популярна стратегия в сегашното състояние на икономиката. Това означава да избереш добри компании с акциите, чиято цена е по-ниска от истинската им стойност. Инвестиционният гуру Уорен Буфет е построил истинска империя следвайки тази стратегия, да купува акции на страхотни компании на ниски цени. Това е като да намериш страхотни и скъпи обувки, точно твоя номер, на разпродажба с 75% намаление! Тук трябва да внимаваш -- цената на акциите може да е ниска по много причини, но не защото компанията се представя лошо. Цената на акциите наистина трявба да е ниска спрямо истинската им стойност. Можеш да потарсиш повече информация за такива компании на msn.money.com.

Инвестиране за доходи
Последната стратегия е инвестиране за доходи. Това означава инвестиране в акции, които плащат дивиденти всяко тримесичее. Обикновено компаниите, които го правят, са големи и стари, като Johnson & Johnson или DuPont. Можеш да намериш повече компании, в които да инвестираш за доходи на morningstar.com. Дивидентите са доказателство, че компанията се справя добре, защото тези пари идват от печалбите, останали след като компанията е платила за всичките си разходи. Инвеститорите, които търсят сигурни доходи, ще търсят компании, които плащат най-високите дивиденти най-редовно. А ако и цената на акциите расте, това е още по-добре!

Повечето финансови съветници препоръчват разнообразно портфолио, което включва акции от трите инвестиционни стратегии. Ако имаш желание да рискуваш малко повече за възможността да спечелиш повече, тогава портфолио с повече акции за разтеж може да е подходящо за теб. А ако си по-консервативна или с ниска толерантност за риск, тогава може би трябва да инвестирап повече за стойност. Когато избираш акции за портфолиото си, е важно да следиш твоите специфични цели в този конкретен момент.